Τον τελευταίο καιρό και καθώς πλησιάζει η 1η Ιανουαρίου του 2012 που αποτελεί την ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, οι ανακολουθίες των λεγομένων και των αποφάσεων των αρμοδίων δημιουργεί ένα ομιχλώδες τοπίο. Η κατάσταση σήμερα μπορεί να συνοψισθεί στα εξής:
- Ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχουν υποσχεθεί ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η αναγραφή εξετάσεων θα είναι ελεύθερη, αλλά αυτό ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί.
- Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ ΦΕΚ 2456/1-11-11 προβλέπει ότι οι γαστρεντερολόγοι ανήκουν στην Γ ομάδα συμβεβλημένων ιατρών που αμείβονται από 1.000-2.000 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων. Για την εκτέλεση και την αμοιβή ενδοσκοπήσεων δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Όμως στις 16/12/11 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν και να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να αποδεχθούν αμοιβή 10 ευρώ ανά ασθενή (από 20 που ισχύουν σήμερα), με πλαφόν 200 ασθενών τον μήνα, μέχρι να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη ο ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει μέγιστη αμοιβή 2000 ευρώ το μήνα. Επειδή όμως απαιτείται να υπάρχει ανώτερο όριο 50 ασθενών την εβδομάδα και επειδή όλοι οι μήνες δεν έχουν 4 παραγωγικές εβδομάδες, το ανώτερο όριο είναι πιο χαμηλό. Υπάρχει υπόνοια ότι ο νέος αυτός τρόπος αμοιβής (που φυσικά δεν περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές όπως ο μηνιαίος μισθός και θα πληρώνεται ..εν καιρώ), μπορεί να μην είναι πρόσκαιρος.
- Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί πως θα αμείβονται οι ενδοσκοπήσεις, ποιοι θα τις εκτελούν και εάν θα υπάρχει πλαφόν. Οι νέες τιμές που έχουν προταθεί από 10μήνου από το ΚΕΣΥ ακόμη δεν έχουν υπογραφεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι η κοστολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο ().
Με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την προώθηση των θέσεων μας, εκπρόσωποι του ΔΣ της ΕΠΕΓΕ συναντήθηκαν σήμερα, 23/12/11 με τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη. Υπήρξε συμφωνία για τα θέματα που αφορούν το σύνολο του ιατρικού κόσμου. Στο θέμα των ενδοσκοπήσεων, που αφορά ειδικότερα τους γαστρεντερολόγους, η πρόταση της ΕΠΕΓΕ είναι να μπορούν να τις εκτελούν χωρίς πλαφόν όσοι αποφασίσουν να είναι συμβεβλημένοι, ενώ για τους υπολοίπους να μπορούν να αναγράφουν την εξέταση, να την εκτελούν, και να αμείβονται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών που ο ασφαλισμένος θα προσκομίζει στον ΕΟΠΥΥ και θα λαμβάνει τα προβλεπόμενα.
Σχετικά με το νομοσχέδιο που προβλέπει την δημιουργία νέων επιστημονικών εταιριών (που θα αποκαλούνται πιθανότατα κοινότητες), η απόφαση εάν θα ψηφισθεί αυτούσιο εντός του Ιανουαρίου, εάν θα εγκαταλειφθεί το σκέλος που αφορά τις εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας ή εάν θα εγκαταλειφθεί στο σύνολο του θα αποφασισθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας αποστέλλουμε τις προτάσεις του ΠΙΣ ( Πατήστε εδώ ). Το ΔΣ της ΕΠΕΓΕ επαναλαμβάνει ότι στην τρέχουσα συγκυρία η αποχή από τις συμβάσεις θα ωφελήσει τον κάθε ένα από μας, αλλά και το σύνολο.